Choď na obsah Choď na menu

5. KYBERŠIKANOVANIE

25. 5. 2016

Šikanovanie – opakované a zámerné správanie, ktorého cieľom je vysmievať sa, ubližovať niekomu, ponižovať ho. Agresor zneužíva svoju moc nad obeťou.

Kyberšikanovanie: 

  • Forma šikanovania, pri ktorej sa používajú nové technológie, ako je počítač, internet, mobilný telefón.
  • Prebieha vo virtuálnom priestore s využitím rôznych služieb a nástrojov ako sú email,čet, diskusné fóra, sociálne siete, stránky na zverejňovanie fotografií a videí, blogy, SMS správy, telefonáty.
  • Je jedným z najčastejších negatívnych javov na internete.

Pre agresorov je ľahšie ubližovať niekomu, komu sa nemusia pozerať priamo do očí, menej vnímajú emócie a zranenie obete, menej si uvedomujú závažnosť svojho konania a zodpovednosť zaň. Takéto šikanovanie im môže pripadať iba ako druh neškodnej zábavy. Agresora zároveň ich anonymita chráni pred odhalením. Pre obeť je virtuálne šikanovanie ešte závažnejšie – nemôže pred ním uniknúť nikam, ani do bezpečia domova. Ak používa mobilný telefón alebo internet, agresori sa k nej dostanú v ktorúkoľvek dobu a na ktoromkoľvek mieste. 

Formy kyberšikanovania: urážanie a nadávanie, obťažovanie, zastrašovanie, vyhrážanie a vydieranie, zverejnenie trápnych, intímnych alebo upravených fotografií alebo videí, šírenie osobných informácií alebo klebiet , vylúčenie zo skupiny, kybernetické prenasledovanie. 

1.jpg